Internationaal

Spes Nostra opent haar blik op de wereld!

Marcq-en-Baroeul: uitwisseling 3de jaar


Voor het derde jaar voorzien we een uitwisseling met een Franse school uit Marcq-en-Baroeul. In het eerste deel van de uitwisseling komen de Franse leerlingen bij ons op bezoek. Deze uitwisseling verloopt volledig in het Engels. Dit is vast en zeker een verrijking voor alle deelnemende leerlingen. In mei bezoeken onze leerlingen Institution Marcq en zullen ze verplicht zijn om in het Frans te communiceren.
Er wordt een apart programma uitgewerkt voor de leerlingen van de economische klassen en de wetenschapsklassen.

Parijs: 4de jaar


Om de 2 jaar biedt de school de leerlingen van het vierde jaar de gelegenheid zich in te schrijven voor een driedaagse reis naar Parijs, meestal tijdens het Hemelvaartweekend. De leerlingen logeren hierbij in Franse gastgezinnen.  
Zowel de “klassieke” toppers als de moderne attracties komen aan bod:

  • In het Louvre kunnen de leerlingen enkele topwerken van de kunstgeschiedenis bewonderen (Mona Lisa, Venus van Milo ...).
  • Heel interessant is ook het Musée de l'Art Moderne in het Centre Pompidou.
  • Een bezoek aan het moderne zakencentrum La Défense met La Grande Arche is altijd een indrukwekkende belevenis.
  • Het 17e eeuwse paleis van de zonnekoning Lodewijk XIV en de schitterende tuinen in Versailles vormen het hoogtepunt van de driedaagse.
  • Andere bezienswaardigheden zijn de Notre-Dame, de Sainte-Chapelle, de Arc de Triomphe, de Champs-Elysées, de Sacré-Coeur ...

Een boottochtje op de Seine en een bezoek aan de Eiffeltoren maken deze culturele en ontspannende uitstap onvergetelijk!

Londen: 4de jaar


Wij brengen de leerlingen bij Engelse gastgezinnen onder. Op die manier worden ze aangemoedigd om de Engelse taal te spreken en zo komen ze rechtstreeks in contact met de “British way of life”. 
Het programma ziet er ongeveer als volgt uit: guided tour van de stad, bezoek aan de St Paul’s kathedraal, het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussaud, de wissel van de wacht aan Buckingham Palace en het British Museum. Bovendien bieden wij ook een musical aan.
Vanzelfsprekend zal er nog tijd voorzien zijn om de stad op eigen houtje te verkennen. Op dag twee is er ook een keuzeprogramma met een viertal opties.

Berlijn-Krakow: 6de jaar


Onder het motto “Berlin ist eine Reise wert” trok Spes Nostra Kuurne op 24 april 1984 met vijfde- en zesdejaars voor het eerst naar de toenmalige hoofdstad van de DDR. Het was een hele onderneming, zo’n reis naar het Oostblok. Twee jaar later werd Krakau als tweede bestemming daaraan toegevoegd. De confrontatie met een heel ander politiek, economisch en sociaal systeem maakte diepe indruk. Onze “alternatieve” schoolreis was geboren.
Al meer dan tweeëntwintig keer reisde de school inmiddels richting Duitsland en Polen. De geschiedenis heeft intussen haar werk gedaan, maar de reis is even boeiend gebleven. De rode draad ervan is het verhaal van de twintigste eeuw: twee wereldoorlogen, de koude oorlog, en de Oost-Europese revolutie, met als hoogtepunten de verdeelde stad Berlijn en het vernietigingskamp Auschwitz.
Op deze afscheidsreis zijn de vriendschappen tussen onze zesdejaars hechter dan ooit. Ze krijgen nog eens de kans om samen te ontspannen, maar toch is de reis veel meer dan enkel ontspanning: ze is een aangrijpend pleidooi voor het respecteren van de mensenrechten.
We zijn er dan ook van overtuigd dat deze “Polenreis”, die we met een heel team van leerkrachten voorbereiden en begeleiden, voor hen een onvergetelijke ervaring is, die we in de toekomst zullen blijven aanhouden.

eTwinning


eTwinning is een Europees initiatief waarbij leerlingen en leraren de kans krijgen om online samen te werken met scholen uit andere landen.

In het tweede jaar is er voor Engels een project "Identity Detectives", dat werd uitgewerkt met de Tsjechische school Masarykova Základní Skola (Praag). In het derde jaar is er het project getiteld "Teen Life in Belgium and the UK". Hierin wordt het schoolse leven en de structuur van het onderwijs in onze school vergeleken met de Britse Highgate School uit Haringey (Noord-Londen).

Internationale samenwerking met St. Philomena's uit Londen


In de 2de graad lopen er projecten met St Philomena’s uit Londen. Er wordt onder andere gewerkt rond emotionele weerbaarheid en burgerschap. De contacten worden niet alleen gelegd tijdens de lessen Engels maar ook in de lessen plastische opvoeding beoordelen de leerlingen elkaars kunstwerken. Engelse leerkrachten komen bij ons op bezoek en ook onze leerkrachten gaven al les in St Philomena’s. Er zijn ook plannen om met de leerlingen de buitenlandse school te bezoeken en er les te volgen.

Y(our)E(urope)Y(our)S(ay) 2018


Onze school werd geselecteerd om België te vertegenwoordigen op het grootschalige evenement Your Europe, Your Say 2018. Samen met 32 andere scholen uit heel Europa – de 28 EU-lidstaten en 5 kandidaat-lidstaten – trok een delegatie op 15 en 16 maart 2018 naar Brussel om te debatteren over de rol die cultuur kan spelen in de toekomst van Europa.

Onze leerlingen deden dit samen met leerlingen uit onder meer Bonn, Göteborg, Podgorica, Porto, Tallinn, Tirana en Venetië. Ze brainstormden, debatteerden en stemden over drie voorstellen waarmee de Europese instellingen bij de beleidsvorming rekening zullen houden. Zij werden begeleid door meneer Goerlandt.

Hier vindt u het filmpje van dit evenement.