Spes Nostra beweegt

Sport


Buiten de lessen lichamelijke opvoeding (LO) zijn er tal van sportmogelijkheden en dit zowel voor leerlingen met als zonder ervaring in die sporttak.

Tijdens de speeltijden is er voetbal, basketbal, volleybal en tafeltennis, tussen de middag is er telkens badminton en tafeltennis in onze Sportlong. Af en toe wordt een tornooi georganiseerd en dagen leerlingen en leerkrachten elkaar ook geregeld uit voor een wedstrijdje.

Regelmatig meten onze leerlingen zich op woensdagnamiddag met sportievelingen uit andere scholen. Ze nemen deel aan veldcross voor jongeren, volleybal-, (mini)voetbal- en pingpongtornooien, judo-, zwem- en basketbalwedstrijden.

In september vindt onze jaarlijkse sportdag plaats. Een ideaal moment om de klasgenoten beter te leren kennen.

Spes Nostra Kuurne laureaatschool ‘Sport beweegt je school’.


Op het einde van dit schooljaar kreeg onze school het label van laureaatschool 'Sport beweegt je school'. Dit label wordt door de Stichting Vlaamse Schoolsport uitgereikt aan scholen die een gevarieerd aanbod aan schoolsportactiviteiten aanbieden aan hun leerlingen. We zijn trots op dit label en onze sportieve leerlingen.

Gezondheid


De werkgroep gezondheid waakt over de gezondheid van leerlingen en personeel en werkt hiervoor initiatieven uit om iedereen bewust te maken van een gezonde levensstijl. Dit kan via specifieke vakken zoals biologie, chemie en lichamelijke opvoeding of als toepassing in minder specifieke vakken (bijv. talen).

Daarnaast zijn er ook reglementen ingevoerd of aangepast om een gezonde levensstijl te stimuleren. Zo kan er bijvoorbeeld alleen water gedronken worden op school. De refter vormt hierop een uitzondering, maar daar zijn alleen gezonde dranken te verkrijgen.

Buiten het lessenpakket worden er nog projecten georganiseerd als de ‘gezonde brooddoos’, het ‘gezond ontbijt’, de boekentasweging en de actie met de stappentellers. De meeste van deze activiteiten worden in sterke mate door leerlingen gedragen.

Verder volgden onze zesdejaars & heel wat personeelsleden een cursus reanimatie. Daardoor behaalde Spes Nostra in januari 2014 als eerste school in Kuurne het label 'hartveilig'.

 

Fruitproject


Omdat we willen bijdragen tot het stimuleren van gezonde voeding, organiseren we elk jaar een fruitproject.
In samenwerking met LOGO Zuid-West-Vlaanderen (Lokaal Gezondheidsoverleg) bieden we wekelijks een stuk fruit aan tegen erg voordelige voorwaarden. Wie € 5 betaalt, krijgt van oktober tot begin juni een stuk kwaliteitsvol fruit tijdens de pauze.  Dit komt neer op 25 stukken fruit.
Vanuit de werkgroep gezondheid doen we ook een oproep om respectvol met het fruit om te gaan.