Spes Nostra STEMt

STEM staat voor Science - Technology - Engineering - Mathematics. De studierichting bundelt een waaier aan technologische en exacte wetenschappen. STEM in Spes Nostra Kuurne richt zich specifiek tot sterke leerlingen met een grote interesse voor wetenschappen, wiskunde en programmeren.

STEM in de 1ste graad

In de 1ste graad worden bedrijfsbezoeken georganiseerd zodat er een link gelegd kan worden tussen STEM op school en STEM op de werkvloer. Dit werd mogelijk gemaakt met de steun van de provincie West-Vlaanderen.

STEM 1ste jaar

Op onze school kiezen deze leerlingen voor een pakket van vier lesuren per week. Gedurende twee uur per week zal in verschillende STEM-projecten hun probleemoplossend denken en handelen gestimuleerd worden.


1 STEM op bezoek in het Euro Space Center

Via verschillende concrete onderzoeksvragen zullen leerlingen moeten samenwerken in kleine teams om tot een haalbare oplossing te komen. De andere twee uren vormen hierop een aanvulling: via een extra pakket wiskunde (wiskunde +) en een cursus programmeren worden ze uitgedaagd om complexere problemen te ontrafelen.

STEM 2de jaar

In het tweede jaar bieden we moderne wetenschappen-STEM aan met 2 uur programmeren aan en 3 uur STEM-project.

STEM in de 2de graad

In de 2de graad bieden we in het 3de jaar Wetenschappen-STEM aan. Het aantal uren STEM is 4 uur. De leerlingen krijgen 2 uur STEM-IT en 2 uur STEM-project.

In STEM-IT wordt informatica geïntegreerd en in het STEM-project wordt 1 van de 2 uren fysica geïntegreerd. In het 4de jaar voorzien we 2 uur STEM. In de 3de graad zijn de richtingen met wetenschappen en wiskunde als component op zich al STEM-richtingen.

Asgard

Het concept was eenvoudig: leerlingen van 1 klas verzinnen samen met de leerkracht een experiment om naar de ruimte te sturen met de ASGARD stratosfeerballon. De teams die door de jury geselecteerd werden, konden hun experiment vervolgens in mekaar knutselen, en in Brussel lanceren. Op donderdag 20 april 2017 vond de projectdag in Ukkel en de effectieve lancering van het klasexperiment plaats. Daarnaast stond er die dag meer op het programma, zoals een bezoek aan het weerpark van het KMI, workshops ivm de ruimte, en een meet-and-greet met de Belgische astronaut Dirk Frimout.


http://www.esero.be

FAQ

Als je heel sterk bent in wiskunde en zwak bent in talen, is STEM dan een goede keuze?

Neen, op onze school richten we ons in de optie STEM echt tot leerlingen die goede punten hebben voor alle vakken. De leerlingen krijgen immers geen extra uur Frans en Nederlands om de basisleerstof in te oefenen, zoals bijvoorbeeld in het moderne.

Komt er een vervolg na de eerste graad voor STEM?

Vanaf 2019-20 bieden we het vierde jaar wetenschappen-STEM aan met 2 uur STEM.
In de derde graad zijn de richtingen met wetenschappen en wiskunde als component op zich al STEM-richtingen.